MILC gépek tesztjei

Nikon 1 J3 teszt

Nikon 1 J3 tesztA Nikon idén januárban frissítette olcsóbb Nikon 1-es fényképezőgépeit tartalmazó 1 J szériát, s bejelentette az 1 J3-at. Aki egy kicsit jobban odafigyelt a tavalyi 1 J2-re, tudhatja, hogy az nem hozott átütő újdonságot. Az 1 J3 azonban tartogat jópár változást, ráadásul e modell mellett egy még olcsóbb 1 S1 jelű is megjelent. Mindkét új Nikon MILC-et kipróbáltuk, most az 1 J3-on a sor.
Tovább a tesztre >>

Sony Alpha NEX-6 teszt

Sony Alpha NEX-6 tesztOlcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, de a népi bölcseletnek sem lehet mindig igaza. Példának itt van mindjárt a Sony Alpha NEX-6, mely első ránézésre a NEX-7 olcsóbb kiadása. Azt viszont, hogy a leve milyen híg, eldöntjük mindjárt egy alaposabb mustrán.
Tovább a tesztre >>

Nikon 1 S1 teszt

Nikon 1 S1 tesztBár a Nikon jól láthatóan nem akar házon belüli konkurenciát teremteni tükörreflexes gépei számára, elég szép sebességgel adja ki cserélhető objektíves rendszerkompaktjait is. A Nikon 1 néven futó sorozat néhány hónapja a legegyszerűbb tagját köszönthette, mely az S1 nevet kapta. A csinos és színes gépet mi sem hagyhattuk ki a tesztelendők sorából.
Tovább a tesztre >>

Canon EOS M teszt

Canon EOS M tesztA Canon egyelőre úgy tűnik, utolsónak lépett be a tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) szegmensbe. A hosszú várakozás után végre a Canon tulajdonosok is vásárolhatnak kis méretű gépet DSLR-jük mellé, vagy persze helyett. A piacon ma már bőséges a választék, így a Canon ebből kifolyólag nehéz startnak néz elébe, hiszen sok vetélytárs akad már, amik mind-mind megszorongathatják. De vajon tudják?
Tovább a tesztre >>

Nikon 1 J2 teszt

Nikon 1 J2 tesztA Nikon tavaly nyár végén frissített MILC-ei közül a komolyabb 1 V2-t már bemutattuk, most az 1 J2-t is sorra kerítjük. Az 1 V2-nél jóval kedvezőbb áron piacra kerülő új masina javarészt az 1 J1-re épül, különbség is csak néhány adódik, de ezekről vásárlás előtt azért érdemes tudnunk.
Tovább a tesztre >>

Nikon 1 V2 teszt

Nikon 1 V2 tesztA Photokina alkalmából jópár új fényképezőgép jelent meg. Ezek között vannak nagyon és vannak kevésbé érdekes darabok. A Nikon 1 V2 az érdekesebbek közé tartozik, hiszen új szenzor köré épül, s a gép szolgáltatásait is átszabták. Vajon ki tudja-e szolgálni a még csak most terjedő MILC kategóriával szemben támasztott elvárásokat a Nikon második szériás tükör nélküli fényképezőgépe? Az biztos, hogy a fókuszrendszere még mindig egyedülállónak számít, így máris egy piros ponttal indít a V2.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-PM2 teszt

Olympus E-PM2 tesztA Photokina 2012 első napján két új MILC-et jelentett be, a PEN Lite E-PL5-öt és a PEN Mini E-PM2-t. Az E-PL5-tel már megismerkedtünk korábbi tesztünkben, most az E-PM2-n a sor. Vajon most is csak nüansznyi különbséget találunk az E-PL5-höz képest, mint anno az E-PM1 és E-PL3 között? Vagy jobban széthúzta a szolgáltatásválasztékot az Olympus? Érdekli? Tartson velünk, mert most ízekre szedjük az E-PM2-t.
Tovább a tesztre >>

Fujifilm FinePix X-E1 teszt

Fujifilm FinePix X-E1 tesztAki, mint a kisgyerek a csokival tömött kirakat előtt, csorgó nyállal bámulta a közel elérhetetlen Fujifilm FinePix X-Pro1-et, néhány hónapja biztos felkapta a fejét a frissen bejelentett X-E1 hallatán. Közel ugyanaz a retro hangulatú váz, és hasonló képességek, olcsóbban? Na, ezt nekünk is látnunk és tesztelnünk kellett.
Tovább a tesztre >>

Sony Alpha NEX-5R teszt

Sony Alpha NEX-5R tesztIgazán friss Sony MILC-et sikerült a karmaink közé kaparintani, nevezetesen a Photokinára bejelentett Alpha NEX-5R-t, mely természetesen alapjaiban a NEX-5N-re épül, de szolgál pár olyan újdonsággal, melyek alapvetően változtathatják meg a Sony MILC-eihez való hozzáállást. Ezek pedig az élességállítást jelentősen gyorsító fázis-különség érzékelő pontok, illetve a beépített WiFi vevő, amelynek köszönhetően nem csak képeket tölthetünk át számítógépre, vagy oszthatunk meg a facebookon, hanem vezérelni is tudjuk a készüléket. Érdeklik a részletek? Tartson velünk!
Tovább a tesztre >>

Olympus E-PL5 teszt

Olympus E-PL5 tesztAz Olympus a Photokina első (pontosabban nulladik) napján jelentette be új fényképezőgépeit, melyek között a PEN Mini E-PM2 és a kicsit komolyabb PEN Lite E-PL5 hivatott a MILC portfólió megújítására. E tesztünk alanya, a PEN Lite E-PL5 a termékcsalád legfelső tagját jelentő OM-D E-M5 és a belépőszintet adó PEN Mini E-PM2 közé alulról ékelődik be.
Tovább a tesztre >>

Sony Alpha NEX-F3 teszt

Sony Alpha NEX-F3 tesztNálunk járt a Sony új, belépő szintre pozicionált MILC gépe, melyről kiderült, hogy bizonyos szempontból sokkal közelebb van a NEX-5N-hez, mint az egyébként talán elődnek tekinthető NEX-3-hoz. A napjaink elvárásaihoz igazított szolgáltatás választék, a kényelmes markolat és a nem túl kicsi váz mind a pozitívumok közé tartozik. Akad persze kellemetlenebb rész is. Hogy mi? Cikkünkből kiderül.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-G5 teszt

Panasonic Lumix DMC-G5 tesztNéhány hete, a Panasonic budapesti bemutatóján akadt először kezünkbe a Lumix DMC-G5 típusnevű új rendszerkompakt. Azóta egy végleges, bolti példányt is sikerült szereznünk, hogy szokás szerint kivallassuk. Kínvallatásra azonban nem volt szükség, hiszen a gép kezesbárányként dolgozott. Íme, vele kapcsolatos tapasztalataink.
Tovább a tesztre >>

Pentax K-01 teszt

Pentax K-01 tesztA Pentax tavaly dobta piacra első cserélhető objektíves tükör nélküli gépét, a kis szenzoros Pentax Q-t. A sorból kissé kilógó modell után idén jelentette be a K-01-et, mely már APS-C képérzékelőt használ. A MILC-ek közé talán jobban beillő gépnél azért most is találunk néhány olyan megoldást, ami fejvakarásra ösztönöz. Mindenesetre mi kipróbáltuk a Pentax új MILC-ét, egy 40mm-es pancake objektívvel.
Tovább a tesztre >>

Sony Alpha NEX-7 teszt

Sony Alpha NEX-7 tesztA Sony NEX-5N után nálunk járt a Sony legkomolyabb tükör nélküli cserélhető objektíves gépe, mely kellően sok eltérést mutat az olcsóbb NEX-5N-nel szemben ahhoz, hogy igazán felső kategóriásnak nevezhessük. A 24 Mpixeles MILC gépbe jópár komoly szolgáltatás került, emellett képminőségére se lehet panasz. A kérdés persze már csak az, hogy lehetséges-e kihasználni ezt a nagy felbontást a jelenlegi objektívparkkal. Reményeink szerint cikkünkből és tesztképeinkből ez is kiderül.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-PM1 teszt

Olympus E-PM1 tesztTavaly az Olympus három új modellel bővítette MILC-eket kínáló PEN családját. Az E-P3 és E-PL3 tesztjeit már elvégeztük korábban, már csak a legolcsóbb E-PM1-gyel vagyunk adósak. Az Olympus PEN Mini E-PM1 a belépőszinten indul a vásárlók kegyeiért, de kedvező ára ellenére ne gondoljuk, hogy sok mindenről le kell mondanunk a komolyabb PEN-ek tulajdonságaiból.
Tovább a tesztre >>

Olympus OM-D E-M5 teszt

Olympus OM-D E-M5 tesztAz Olympus ez év februárjában egy teljesen új irányba, a felső kategóriás gépek felé bővítette cserélhető objektíves tükör nélküli (MILC) kínálatát. A nyitás első jeleként bemutatott Olympus E-M5 a mikro négyharmados rendszerbe eddig szerelt legnagyobb felbontású érzékelőt, öt tengelyen korrigáló képstabilizátort, kiváló felbontású EVF-et és egy OLED kijelzőt is kapott. A fényképezőgép a korábbi PEN modellekhez hasonlóan megint a retro hangulatra épít, de a gyár egy másik klasszikus sorozata után már az OM-D családnevet kapta.
Tovább a tesztre >>

Sony Alpha NEX-5N teszt

Sony Alpha NEX-5N tesztA Sony tavaly nyár végén egy már meglévő modell aktualizálásával és egy teljesen új, váratlanul nagy felbontású modell bemutatásával frissítette tükör nélküli fényképezőgép kínálatát. A két gép közül először a 16 megapixeles szenzorral szerelt NEX-5N lett az áldozatunk. A rendkívül apró fényképezőgép a NEX-5 továbbfejlesztett, okosított változata, amiben az érzékenység akár ISO25600-ig is felemelhető.
Tovább a tesztre >>

Fujifilm FinePix X-Pro1 teszt

Fujifilm FinePix X-Pro1 tesztTavaly már szinte nyílt titok volt, hogy nem a FinePix X100 marad Fujifilm utóbbi években tett legkomolyabb próbálkozása a nagy érzékelős fényképezőgépek terén. Készül a cserélhető objektíves változat, melynél csak abban lehettünk biztosak, hogy a népszerű retro külsőt kapja majd. A szóbeszéd idén valósággá vált. Az első darabok pedig mostanság landolnak a boltok polcain…egy közülük pedig a kezeink között.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-GX1 teszt

Panasonic Lumix DMC-GX1 tesztA Canon a két évvel ezelőtti PowerShot G12-nél meglehetősen visszafogott fejlesztéseket eszközölt. Idén azonban nagyott durrantott, s megjelent első nagy szenzoros kompakt gépével, mely talán egy közelgő cserélhető objektíves tükör nélküli rendszerkompakt előszele is egyben. Az 1,5″ méretű CMOS szenzorral szerelt PowerShot G1X a MILC-ek kitobjektívjeinél jobb átfogású, 4×-es zoomobjektívvel készül. Vajon képes megszorongati a G1X a MILC-eket?
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-GF3 teszt

Panasonic Lumix DMC-GF3 tesztA Panasonic addig gyúrta a GF2-őt, legkisebb cserélhető objektíves gépét, míg végül sikerült megalkotnia annál is kisebb utódját, a GF3-mat. Kidobtak ezt meg azt, beletettek emezt és amazt, mi pedig végre kézbe vehettük és részletesebben is letesztelhettük a GF sorozat eddigi legkisebb és legegyszerűbb modelljét. Cikkünk főleg az „emezekről” és „amazokról” szól.
Tovább a tesztre >>

Samsung NX200 teszt

Samsung NX200 tesztA Samsung szeptemberben jelentette be az NX100 modellt leváltó új tükörnélküli cserélhető objektíves fényképezőgépét, az NX200-at. A nagy sebességű CMOS szenzort kapott modell sokkal gyorsabb sorozatot, jobb felbontású videófelvételt és kisebb méretű vázat kínál. Emellett persze további apróságok is gazdagítják, melyekre szintén kitérünk majd cikkünkben.
Tovább a tesztre >>

Nikon 1 J1 teszt

Nikon 1 J1 tesztSok mindennel megvádolhat minket a fotós közösség, de azzal biztosan nem, hogy nem foglalkozunk eleget a Nikon új tükör nélküli rendszerével. Nemrégiben a Nikon 1 V1-et veséztük ki, most vegyük sorra a kisebb, beépített vakuval is ellátott, s nem utolsó sorban kedvezőbb árú Nikon 1 J1-et.
Tovább a tesztre >>

Nikon 1 V1 teszt

Nikon 1 V1 tesztA Nikon szinte teljes titokban tartotta az 1 széria fejlesztését, s alig-alig szivárgott ki információ a bejelentés előtt. 1 héttel ezelőtt aztán végül mindenki hivatalos forrásból is megtudhatta: a Nikon is belép a MILC piacra. Az új rendszer olyan jól sikerült, hogy még a régebbi gyártóknak is van mit ellesni a Nikontól. Persze minden éremnek két oldala van, így a Nikon is ejtett hibákat, melyekre természetesen mi is kitérünk. A két megjelent fényképezőgép közül elsőként a kissé komolyabb, de beépített vakuval nem rendelkező Nikon 1 V1-et vizsgáljuk meg részletesen, ezt követi majd hamarosan az 1 J1 tesztje.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-PL3 teszt

Olympus E-PL3 tesztA június végi nagy Olympus bejelentés során három új modellel frissült a PEN család. A legkomolyabb E-P3-at már górcső alá vettük, most ideje kipróbálni a megfizethetőbb, de bizonyos szempontokból kompromisszumosabb E-PL3-at is. Az akár tömeg MILC-é is nővekedhető Pen Light E-PL3-nak érdekes módon azonban olyan tulajdonsága is van, amely az E-P3 fölé is helyezhetné. Kíváncsi a részletekre? Olvassa el részletes tesztünket.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-P3 teszt

Olympus E-P3 tesztJúnius végén nagy sajtóeseménnyel együtt jelentették be az Olympus új tükör nélküli cserélhető objektíves PEN gépeit. A legkomolyabb E-P3-mal már akkor tudtunk fotózni, most azonban részletes teszten is megnyúzzuk kicsit, s a pontos szolgáltatásokat is feltérképezzük.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-G3 teszt

Panasonic Lumix DMC-G3 tesztMég kisebb méret, még jobb felbontású álló-, és mozgóképek, még gyorsabb sorozat. Ha egy mondatban kéne összefoglalnunk, talán így jellemezhetnénk a Panasonic Lumix DMC-G3-at a japán cég egyik legfrissebb Mikro 4/3”-os, cserélhető objektíves gépét. Szerencsére nem kell csupán egy mondatra szorítkoznunk, így a géppel kapcsolatos tapasztalatainkat inkább a következő részletes tesztben osztanánk meg az olvasókkal.
Tovább a tesztre >>

Samsung NX11 teszt

Samsung NX11 tesztA tavalyi év utolsó napjaira időzítette a Samsung legfrissebb MILC fényképezőgépe az NX11 bejelentését. Az új modell a közel egy évvel azelőtt megjelent NX10 szoftveresen javított változata. Megnéztük hát, mik azok az újdonságok, melyek miatt az NX11-et érdemes választanunk.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-GF2 teszt

Panasonic Lumix DMC-GF2 tesztA Panasonic Lumix DMC-GF1 a gyártó legkisebb, nagyszenzoros gépe, cserélhető objektívvel, egyszersmind cáfolata annak, hogy ekkora érzékelő és bajonett mellett már nem fér el egy vaku. A tavalyi év ősze elhozta nekünk az utódot, mely a Lumix DMC-GF2 nevet kapta, és a korábbi erények többségét megtartva új szolgáltatásokat kínál – még kisebb méretben.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-PL2 teszt

Olympus E-PL2 tesztAz Olympus igazi úttörőnek számít a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek között, hiszen elsőként jelent meg ilyen modellel. Nem meglepő hát, hogy izgalommal vártuk a gyártó új termékét, mely az olcsóbb E-PL széria második tagjaként jelent meg. A sajtóbejelentés viszonylag szűkszavú volt, s pontos specifikációk sem álltak akkor rendelkezésre, most azonban már a fényképezőgép részletes tesztjén is túl vagyunk, melyből minden fontos tudnivaló kiderül.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-GH2 teszt

Panasonic Lumix DMC-GH2 tesztHa valaki azt kérné, soroljam fel milyen szolgáltatások jellemzik leginkább a Panasonic gépeit, biztosan köztük lenne minden, ami a Lumix DMC-GH2-ben megtalálható. A cég ugyanis ebbe a gépbe sűrített mindent, amit ma a fényképezőgép gyártásról tud. A legfejlettebb Full HD videofelvételtől, a hihetetlenül gyors és könnyen kezelhető AF-rendszeren át, a 3D képességig, mindent megtalálunk a kicsi vázban. Ezek összképéről szól következő tesztünk.
Tovább a tesztre >>

Samsung NX100 teszt

Samsung NX100 tesztA trióvá bővült Samsung NX-rendszer legkisebbje az előző hónap közepének bejelentése volt, az elmúlt hetekben pedig már a boltokban is találkozhattunk első képviselőivel. Igen, az NX100-ról van szó, mely egy részletes teszt erejéig volt a vendégünk. Vizsgálódásunk egyik fő kérdése, hogy mennyiben más ez a gép nagyobb testvéréhez képest. Remélem minden választ sikerült megadnunk.
Tovább a tesztre >>

Sony Alpha NEX-5 teszt

Sony Alpha NEX-5 tesztEgy gyors előzetes erejéig már volt szerencsénk a Sony legfrissebbjéhez és legkisebbjéhez, a NEX-5-höz. Az APS-C szenzoros gépek törpéjének számító modell egyben a japán gyártó új szériájának egyik bevezető darabja is, mely az Alpha DSLR-ek legjobb tulajdonságaiból emel át néhányat a kisméretű kompaktok világába.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-G10 teszt

Panasonic Lumix DMC-G10 tesztA belépőszintű tükörreflexesek mellett egyre népszerűbbek lehetnek a szintén cserélhető objektíves, de tükör nélküli fényképezőgép rendszerek. A tömeges elterjedésnek talán leginkább az ár szab gátat, hiszen ezek a készülékek ma még többnyire drágábbak, mint egy-egy belépőszintű DSLR kit. A jég azonban megtörni látszik, hiszen az Olympus mellett a Panasonic is kihozta a maga belépő szintű MILC modelljét.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC- G2 teszt

Panasonic Lumix DMC- G2 teszt2008 őszelőjén egy viszonylag apró, fekete gép hozta lázba a digitális fényképezőgépek rajongóit. A Panasonic Lumix DMC-G1 az első nagy érzékelős, tükörnélküli, cserélhető objektíves rendszerkompakt volt. Azóta több modellel is bővült a G-széria, de a közvetlen utódot csak most, ez év márciusában jelentette be a gyártó. A boltokban nemrég megjelent készülék egy végleges példánya hozzánk is eljutott.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-PL1 teszt

Olympus E-PL1 tesztAz Olympus durván belecsapott a lecsóba, egymást érik az új MFT gépeik, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket. Az E-P1megjelenése után pár hónappal később jelent meg az E-P2, most pedig már itt a nyakunkon az E-PL1, a hibrid hibrid. Az elsődlegesen az E-P1 olcsóbb változataként beharangozott új modell ugyanis valójában az E-P1 és az E-P2 képességeinek egyfajta egyvelege. Ezen túlmenően azonban olyan funkciót is kapott, amit eddig egyik E-P modell sem kínált. Cikkünkben erre is kitérünk.
Tovább a tesztre >>

Samsung NX10 teszt

Samsung NX10 tesztNéhány hete egy új rendszer született a Samsung jóvoltából, a világ első, APS-C méretű érzékelős, cserélhető objektíves, tükör nélküli rendszere. Egyfajta hibrid – ahogy gyártója nevezi – mely magában hordozza a kompakt gépek könnyű hordozhatóságát és használatát, a digitális tükörreflexesek kínálta kiváló képminőséggel. A rendszer első képviselőjéről, a Samsung NX10-ről szól következő tesztünk.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-P2 teszt

Olympus E-P2 tesztAz Olympus tavaly jól felkavarta a digitális fényképezőgép piacot új, Micro FourThirds rendszerének első fényképezőgépével. A június közepén megjelent E-P1 elsősorban retro külsejével és szenzorméretéhez képest kis méretével hívta fel magára a figyelmet. A miniatürizálásnak persze ára is volt, ahogy az első kritikusok azonnal kiszúrták: a gépre sem vaku, sem pedig kereső nem került. Az alig néhány hónappal később bejelentett E-P2 ezek egyékének, illetve néhány egyéb hiányosság javítására hivatott.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-GF1 teszt

Panasonic Lumix DMC-GF1 tesztA tükörreflexes gépek térnyerése a kiváló minőségüknek és az egyre alacsonyabb áruknak köszönhető. Van azonban egy kellemetlen tulajdonságuk: nagyok és többnyire nehezek, legalábbis a kompaktokhoz képest mindenképpen. Két gyártó, a Panasonic és az Olympus úgy gondolták, készítenek egy köztes kategóriát, amely könnyebb lehet, mint a tükrösök, de képminőségük mégis DSLR-hez méltó. A Micro FourThirds már több modellt is tartogat számunkra, a Panasonictól azonban ez az első igazán kis méretű masina.
Tovább a tesztre >>

Olympus E-P1 teszt

Olympus E-P1 tesztÖtven évvel az eredeti Olympus PEN megjelenése után a japán gyártó újra elővette a koncepciót, és az aktuálisan elérhető technológiák felhasználásával elkészítette az E-P1 modellt. Az alap gondolat szerint a PEN kicsi, könnyen használható és nagyon jó minőségű képeket készít. Részletes tesztünkben természetesen utánajártunk, hogy ez mennyire igaz. Minket meggyőzött.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-GH1 teszt

Panasonic Lumix DMC-GH1 tesztA Panasonic a Micro FourThirds rendszerbe már két modellel van jelen. Az inkább fotózásra kiélezett DMC-G1-et már korábban bemutattuk részleteiben, most a FullHD videózási képességekkel is felvértezett DMC-GH1 következik. Mivel a két gép között jelentős hasonlóság fedezhető fel, cikkünk is főként a G1-re épül. Ugorjunk is fejest a pixelekbe, s nézzük mit tartogat számunkra ez a közel 400e Ft-os kit.
Tovább a tesztre >>

Panasonic Lumix DMC-G1 teszt

Panasonic Lumix DMC-G1 tesztA Micro 4/3 rendszer jött és alaposan feltüzelte az idei nyár végét, melynek álmosító levegője az egyre szaporodó megapixelektől, a továbbfejlesztett arcfelismerő rendszerektől, és kitudja hányszoros zoomátfogásoktól volt émelyítő. Sehol egy érdekes bejelentés, ami valami új irányt mutatna, vagy legalább reményt adna a digitális fényképezőgépek jövőjét illetően. És aztán tessék! Itt a tökéletes láncszem a kompakt és tükörreflexes kategória között, melynek első képviselője néhány héttel a rendszer bejelentése után már a kiállítások sztárja volt. Nyilvánvaló volt, hogy ezt nekünk is ki kell alaposabban próbálnunk.
Tovább a tesztre >>