Samsung NX-M

A Samsung 2013-ban döntött úgy, hogy nem hagyja ki az APS-C-nél kisebb szenzoros MILC gépek készítését sem, amelyek még vékonyabb fényképezőgépek, és még kisebb, valamint még könnyebb objektívek fejlesztését teszik lehetővé. Bár úgy tűnhet, hogy az APS-C-hez képest visszalépés történt a 2014 tavaszán bejelentett Samsung NX-M rendszerrel, a valóság inkább az, hogy ezzel vált lehetővé a világ addigi legvékonyabb MILC gépének fejlesztése. Ha valaki valóban kis gépet szeretne magának, az APS-C szenzormérethez tervezett objektívek nagy mérete miatt könnyen fordulhat el a nagyobb képérzékelőt használó rendszerektől, így az NX Mininek valóban van létjogosultsága, jóllehet, a bőséges Mikro NégyHarmad rendszer és a remek objektívparkkal rendelkező Nikon 1 mellett már nehéz lesz labdába rúgni.

Samsung_NX-Mini

A Samsung az NX-M bajonettes rendszerében egyelőre egyetlen gépet kínál, az NX Mini-t, amely 1″ típusú szenzort használ. Ezzel a szenzormérettel korábban már a Nikon 1 rendszerénél is találkozhattunk, így tudhatjuk, hogy gyújtótávolság szorzója 2,7×-es. A Samsung így tehát a Nikon 1 fő konkurenciáját alkotta meg, amelynek első gépe a Samsung NX Mini induláskor már nagyobb felbontást nyújtott (20,5 Mpixel), mint a Nikon 1 legfrissebb gépe, az 1 V3 (18,2 Mpixel).

Mivel a fő cél a kis géptest, így elektronikus kereső már nem fért a vázra, viszont a hátsó LCD felhajtható.

Sok modellt nem élt meg ez a rendszer, hiszen 2015-ben a Samsung befejezte fényképezőgépeinek európai forgalmazását, ezzel pedig a MILC gépek fejlesztésének is vége szakadt.

Szenzorméret: 13,2 x 8,8 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 20 megapixel
Objektívszorzó: 2,7×
Érzékelő-objektív távolság: n/a
Autofókusz rendszer: kontraszt alapú
Stabilizátor: objektívbe épített

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón

A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*