Sony NEX

A MILC világ harmadik belépője a Sony volt 2010 közepén, rögtön két modellel, melyek kis mérete jól mutatta a cég mindmáig élő elkötelezettségét a minél kisebb MILC-ek iránt. Az elsőként kiadott NEX-3 és NEX-5 modell, az addigiakhoz képest rendkívül vékony volt, köszönhetően mindössze 18 mm-es szenzor-objektív távolságának. A gépek nem tartalmaztak keresőt, de a vékony, felhajtható LCD azóta is alap kiegészítője a komolyabb Sony modelleknek.

A gyártó az első típusok óta APS-C méretű, vagyis a hasonló gépek között legnagyobb, CMOS szenzort használ. Ennek köszönhetően felbontásban is az élen járnak. Kezdetben 14, majd 16 megapixellel jelentkeztek, jelenlegi csúcsmodelljük azonban 24 megapixeles.

sony_nex-7_om

A Sony MILC-ek úgy maradtak viszonylag kis méretűek, hogy a 2011 nyarán bejelentett NEX-7 csúcsgép már egy kiváló felbontású OLED elektronikus keresőt is kapott. Összes típusuk közös jellemzője az objektívbe épített optikai stabilizátor, és a kontraszt-alapú autofókusz rendszer, újabb gépeikbe azonban már hibrid AF (kontraszt és fázis-alapú élességállítás) került.

A Sony rendszeréhez elég széles kiegészítő választékot találunk, zömében az anyacég által gyártva, de a több mint egy tucatnyi objektíven, konverteren és adapteren túl egyéb gyártók is rengeteg kiegészítőt kínálnak. Bajonett átalakító adapterből például csaknem minden elterjedt, vagy régi csatlakozószabványhoz találunk Sony E változatot, és mivel 2011 elejétől a Sony licenszdíj mentessé tette az E-rendszerre való fejlesztést, több mint 20 külső objektívmodell is elérhető. A legismertebb gyártók a Carl Zeiss, Sigma, Samyang és a Tamron.

2013 végétől a Sony NEX rendszer egybeolvadt a Sony Alpha szériával, a MILC gépeket ezentúl Sony Alpha ILCE néven dobták piacra.

Szenzorméret: 23,4 x 15,6 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 14-24 megapixel
Objektívszorzó: 1,5x
Érzékelő-objektív távolság: 18 mm
Autofókusz rendszer: kontraszt alapú (újabban hibrid)
Stabilizátor: objektívbe épített

Termékkategóriák típusjelzései:

Hobbi (belépő) szint: 3-as típus sorozat
Amatőr szint: 5-ös típus sorozat
Haladó („profi”) szint: 6 és 7-es típus sorozat

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón

A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.