Pentax Q

A Pentax mindig is élen járt a kis méretű kompaktok gyártásában, nem csoda hát, hogy 2011 végén a cserélhető objektíves rendszerkompaktok terén is a legkisebbel jelentkeztek. Ez a szenzorra is igaz, olyannyira, hogy a Q gépekbe került, hátsó megvilágítású CMOS érzékelő méretben nem nagyobb a napjaink átlagkompaktjaiban használt 1/2,3″ és 1/1,7″ típusú szenzoroknál.

De mindez csak részben igaz, ugyanis az ismert japán DSLR gyártó K-01 néven egy APS-C érzékelőt, és tükörreflexes gépeivel azonos bajonettet használó gépet is kiadott, így gyakorlatilag két MILC rendszert futtat. A Q-széria jelenleg két apró gépet és hat objektívet tartalmaz, a K-sorozat pedig egy modellt, melyre ugyan ezt a hat optikát nem tehetjük fel, de a K-bajonettes DSLR-ekre kiadott összes objektívet igen. Emiatt az utóbbi, kiegészítőkben nagyon jól ellátottnak minősül.

pentax_q_om

A Pentax Q azonban komoly feladat elé állítja a külső gyártókat, hiszen rendkívül kis gyújtótávolságú, így a hagyományos optikákból nehezen átalakítható objektíveket kínál. Ennek köszönhetően még nem akadt jelentkező, aki fejlesztene rá. A K-01 kiadása sokak számára a Q-rendszer kudarcának beismerését jelentette, de a gyártó 2012 őszén kiadott Q10-es modellje alapján egyelőre elkötelezettnek tűnik az apró MILC gépei mellett is, a 2014 nyarán megjelent Q-S1 pedig ismét egyértelművé tette ezen törekvéseit.

A Pentax mindkét szériájában kontraszt alapú automata élességállítást, és a szenzor elmozdításán alapuló stabilizációt használ. Utóbbi azzal az előnnyel jár, hogy minden csatlakoztatott objektívünk stabilizált lesz.

A rendszer utolsó fényképezőgépét 2014-ben jelentette be a Ricoh-Pentax. A Q-S1 azonban nem sokáig futott, 2017-től gyakorlatilag világszerte beszüntették a forgalmazását és 2018-tól objektívjei sem kaphatók. Ezzel a Q rendszernek is végleg befellegzett.

Szenzorméret: 6,17 x 4,55mm (Q); 23,6 x 15,6 mm (K)
Szenzor oldalarány: 4:3 (Q); 3:2 (K)
Jellemző (max.) képméret: 12 megapixel (Q); 16 megapixel (K)
Objektívszorzó: 5,5x (Q); 1,5x (K)
Érzékelő-objektív távolság: 45,46mm (K); 9,2 mm (Q)
Autofókusz rendszer: kontraszt-alapú
Stabilizátor: szenzor elmozdításon alapuló

Termékkategóriák típusjelzései:

Hobbi (belépő) szint: Q
Amatőr szint: K
Haladó („profi”) szint:

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón

A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.