Nikon 1

Bár a DSLR piac régóta egyik legnagyobb gyártója, a Nikon 2011 ősze óta igen szorgalmasan ontja magából a MILC gépeket. Tükörreflexes gépei piaci pozícióját egyáltalán nem veszélyeztetve a valóban kompakt méretű, könnyen hordozható fényképezőgépekre helyezték a hangsúlyt, melyhez egyedülálló szenzorméretet (CX) fejlesztettek ki. A képérzékelő hasznos területe mindössze fele az MFT-nek és harmada az APS-C-nek, így képkivágás szorzója a Pentax után a legnagyobb.

Mindez a mélységélességre is hatással van. Ugyanazon rekeszállás és látószög mellett hozzávetőleg háromszor akkora mélységélességet kapunk, mint egy fullframe Nikon DSLR-rel.

nikon_1v2_om

Egyedi érzékelője kis gyújtótávolságú optikákat kíván, így a külső gyártók ritkábban jelentkeznek a Nikon 1 rendszerre szánt darabokkal. Ennek és a rendszer viszonylag új voltának köszönheti, hogy eddig csupán a Tamron jelentett be hozzá fix objektíveket.

Külön érdekessége ennek a sorozatnak, hogy világelsőként jelent meg belőle vízálló változat, s ehhez vízálló objektívek is készültek. A Nikon 1 AW1 azóta is egyedülállónak számít.

A Nikon 1 rendszer jelenleg hét Nikon gépet és tizenegy Nikkor objektívet kínál (a vízállóakkal együtt). CX formátumú szenzora 17mm-re található az objektívtől. A rendszer összes modellje – a piacon lévő talán legjobb – hibrid élességállítással rendelkezik, mely a 135 hagyományos, kontraszt-alapú AF pont mellett 75 fáziskülönbségen alapuló pontot is jelent az érzékelőn. A Nikon 1 gépek másik jellemzője az elektronikus zár, melynek révén az átlagnál rövidebb záridők is elérhetők.

2014 év elején érkezett el a 18,2 Mpixeles Nikon 1 gépek kora, amelynek első tagja az 1 V3. E modell újdonságai között a továbbfejlesztett, 171 pontos hibrid AF rendszert, a dönthető 3″-os LCD-t, a Wi-Fi vezérlőt és az opcionális portrémarkolatot említhetjük. Sajnos bár korábban az 1 V szériára jellemzője a beépített elektronikus kereső volt, a Nikon az 1 V3-ban ezt a jó szolgáltatást már nem vitte tovább. EVF-et opcionálisan vásárolhatunk a géphez.

A gyártó tükörreflexes gépeihez hasonlóan, az objektívekbe épített optikai stabilizátort használ (VR jelöléssel).

A Nikon 1 rendszer hivatalosan 2018-ban ért véget, ekkor az utolsó kapható váz (Nikon 1 AW1) is megkapta a „discontinued” (kifutott) jelzést a Nikon weboldalain.
Új vázat azóta nem jelentett be a japán gyártó és az 1 rendszer objektívjei sem kaphatók már.

Szenzorméret: 13,2 x 8,8 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 10-20,8 megapixel
Objektívszorzó: 2,7x
Érzékelő-objektív távolság: 17 mm
Autofókusz rendszer: hibrid (kontraszt és fázis-alapú)
Stabilizátor: objektívbe épített

Termékkategóriák típusjelzései:

Hobbi (belépő) szint: S
Amatőr szint: J
Haladó („profi”) szint: V

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón

A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.