Samsung NX

A Samsung 2010 elején rukkolt elő saját MILC szériájával, – ahogyan ők hívják, hibrid rendszerrel – melyet NX névre keresztelt. A rendszer legfőbb előnye az akkor egyedülállóan nagy szenzorméret volt, mely megegyezett a DSLR fényképezőgépeiben APS-C mérettel. A méretesebb szenzornak köszönhetően kezdettől fogva bátrabban használhatnak nagyobb képfelbontást, mely modelltől függően 14-20 megapixel. Az érzékelő és az objektív közötti távolság itt a legnagyobb a klasszikus MILC-ek között.

samsung_nx200_om

Az első modell az NX10 az SLR-szerű kinézettel rendelkező, elektronikus keresős gépek sorát erősítette, azóta pedig zömében kisebb, valódi kompakt méretű MILC modellekkel jelentkezik a cég. Kisebb (három és négy számjegyű típusnévvel rendelkező) gépeiben már nem találunk elektronikus keresőt. Az első modellt további nyolc követte, kizárólag a Samsung kínálatában, és a hivatalos autofókuszos objektívek gyártója is a koreai cég. A rendszerhez azonban külső gyártók is kínálnak kiegészítőket, például kézi élességállítással ellátott objektíveket. Ilyen a szintén koreai Samyang, mely öt, vagy mondjuk a Novoflex, mely további nyolc, fix gyújtótávolságú objektívet kínál az NX gépekhez.

A Samsung az objektívekbe építi az optikai stabilizátorát (OIS jelzéssel), az élességállításhoz pedig kontraszt alapú rendszert alkalmaz.

A gyártó időközben felhagyott a DSLR gépek gyártásával és csúcsmodelljei között csak MILC-eket találunk.

A gyártó 2014-ben jelentkezett első professzionális rendszerkompaktjával az NX-1 modellel, ám sokáig nem örülhetett ennek a fotós társadalom, hiszen 2015-ben a Samsung befejezte fényképezőgépeinek európai forgalmazását.

Szenzorméret: 23,4 x 15,6 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 14-20 megapixel
Objektívszorzó: 1,5x
Érzékelő-objektív távolság: 25,5 mm
Autofókusz rendszer: kontraszt alapú
Stabilizátor: objektívbe épített

Termékkategóriák típusjelzései:

Hobbi (belépő) szint: négyjegyű típusszám
Amatőr szint: háromjegyű típusszám
Haladó szint: kétjegyű típusszám
Profi szint: egyjegyű típusszám

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfon
A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.