Canon EOS RF

2018-ban szeptemberében – a Nikon augusztus végi Nikon Z rendszer bemutatása után pár héttel később – a Canon is megmutatta, mit kínál a full-frame MILC szegmensben. Első ilyen fényképezőgépük a Canon EOS R, amely az RF bajonettet használja.

Canon EOS R

A 30 Mpixeles full-frame szenzoron szinte a teljes képmezőt lefedő, ketté bontott, fázis-különbség érzékelő pixelekkel oldották meg a gyors élességállítást (Dual Pixel CMOS AF). A kissé visszafogott, 6 kép/mp-es sorozatsebesség és a Nikon Z-éhez hasonló egy kártyafoglalatos kialakítás miatt elsősorban a haladó amatőröket, fotóművészeket célozta meg a gyártó, a profikat továbbra is a DSLR paletta csúcsával kívánják kielégíteni.

Az RF bajonettre induláskor két zoomobjektív és két fix gyújtótávolságú objektívet készített a Canon, a szokványos standard zoom, a 24-105mm f/4L IS USM lett, emellett azonban ott az elképesztő fényerejű 28-70mm f/2 L USM. A fixek terén sem elégedett meg átlagos fényerővel, a 35mm f/1,8 Macro IS USM mellett ugyanis ott van az 50mm f/1,2 L USM is.

Bajonett adapter segítségével nem csak az RF, de az EF, sőt az EF-S bajonettes objektíveket is használhatjuk, utóbbiak esetében természetesen APS-C (kb. 1,6×-es) képkivágást eszközöl a gép.

A vakurendszer maradt a jól bevált E-TTL II, így a rendszer korábbi vakui és vakuvezérlői is használhatók, de egy új, kis méretű EF100 vakut is készített a Canon, kifejezetten a DSLR-nél kisebb tömegű EOS R-hez.

Canon EOS RP

Az EOS RF rendszer második vázát 2019 februárjában mutatta be a japán gyártó.

Az EOS RP kedvező árával a belépőszintet képviseli. Kihajtható kijelzője és szolgáltatásai egy része, valamint 26 Mpixeles felbontása az EOS 6D Mark II DSLR-t juttatták sokak eszébe, de annál többre képes már az EOS RP (pl. UHS-II támogatás, C-RAW).

Szenzorméret: 36 x 24 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 26-30 Megapixel
Objektívszorzó:
Érzékelő-objektív távolság: 20 mm
Autofókusz rendszer: szenzorra integrált fázis-különbség érzékeléses (Dual Pixel CMOS AF)
Stabilizátor: csak objektívben

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón
A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.