Sony Alpha

2013 őszén jelent meg a Sony Alpha MILC rendszere, mint a világ első kisfilmes képkocka méretű szenzorral ellátott cserélhető objektíves tükör nélküli gépcsaládja.

A NEX alapjaira épülő, de az elektronikus kereső miatt inkább apró DSLR-re hasonlító Alpha 7 és Alpha 7R fényképezőgépekkel induló sorozat legérdekesebb tulajdonsága a 36×24 mm-hez közeli szenzor méret, amely igen alacsony képzajt, jó dinamika átfogást és az APS-C szenzoros NEX-ekkel szemben kisebb mélységélességet tesz lehetővé azonos képkivágás és blendeérték esetén.

Sony_Alpha7_front

A Sony Alpha 7 és Alpha 7R gépek nem csak szenzorméretükben, de felbontásukban is kiemelkedőek, hiszen 24 és 36 Mpixel felbontásúak. A Sony Alpha 7R így tehát egyben a legnagyobb felbontású MILC címet is viseli (2013. októberi állapot szerint).

A Sony Alpha MILC-ek a NEX-ekhez hasonlóan E-bajonettet alkalmaznak, a teljes kisfilmes képkockát kirajzoló objektíveket FE jelöléssel látja el a japán gyártó. Bár a NEX-ekhez készülő E-bajonettes objektívek jó része az APS-C méretnél csak kicsivel rajzol nagyobb képkört, az Alpha MILC vázakkal ezek az objektívek is használhatók, ráadásul ilyenkor eldöntheti a fotós, hogy a teljes képkockát szeretné-e elmenteni, vagy a gép APS-C mérethez igazodó képkivágást készítsen-e.

Érdemes megemlíteni a kissé öszvér megoldású Sony Alpha 3000 fényképezőgépet, amely ugyan technológiailag egy E bajonettes MILC, de külsejében leginkább egy DSLR-re hasonlít, persze elektronikus keresővel.

Mivel nem teljesen új rendszerről van szó, így az E-bajonettes objektíveken kívül az egyéb kiegészítők, vakuk, kioldók is használhatók.

2013 végétől egy kissé bonyolódott a Sony MILC palettája, ugyanis a korábbi APS-C szenzoros Sony NEX MILC gépek utódai már az Alpha sorozatba kerültek. Az új kategorizálás minden cserélhető objektíves Sony fényképezőgépet az Alpha családba sorol, a tükör nélküli fényképezőgépeket az ILCE előszóval különböztetik meg a féligáteresztő tükrös SLT gépektől.
A fentebb említett fullframe szenzoros Alpha 7 és Alpha 7R pontos modellneve tehát Sony Alpha ILCE-7 és Sony Alpha ILCE-7R, míg az APS-C sszenzoros, DSLR külsejű gépé Sony Alpha ILCE-3000.

2014 elején jelent meg a NEX-6 utódjaként a Sony Alpha ILCE-6000, mely 24 Mpixeles APS-C szenzort, 179 pontos hibrid AF rendszert, 11 kép/mp sebességű sorozat módot kínál, valamint veszteségmentes videójelet a HDMI kimeneten.

A fullframe szenzoros Alpha 7 sorozat új modellje a 7S, mely „csupán” 12 megapixeles felbontást kapott, viszont érzékenységét ISO409600-ig állíthatjuk, gyenge fényben mutatott képminősége pedig kitűnő. Érdekessége még a 4K felbontású mozgókép felvétel, mely először ebben a típusban jelenik meg a Sony MILC-ek között.

2015 év közepén jelent meg az Alpha 7R II, amely rekord felbontású, 42 Mpixel felbontású szenzor köré épül, ennek ellenére sorozat sebessége 5 kép/mp-es, s képes akár UltraHD videók rögzítésére is.

2017 áprilisában szintén rekordot állított fel a Sony, ezúttal a 20 kép/mp sebességű sorozatra képes, full-frame szenzoros Alpha 9-cel, amely nem csak e téren, de 3,69 millió képpontból felépülő 120 kép/mp frissítésű elektronikus keresőjével és Ultra HD valamint 120 fps frissítésű Full HD videórögzítésével is kiválónak számít.

2019 nyarán újabb rekordot döntött meg a Sony, ezúttal a felbontást tornászták fel 61 Mpixelre az Alpha 7R IV gépükkel. A full-frame szenzoros fényképezőgép nagy felbontása ellenére képes a 10 kép/mp-es sorozatra is.
Nyár végén két APS-C szenzoros modellel frissített, ezek azonban képességükben nem nagyon szárnyalták túl elődeiket, az Alpha 6100 belépő modell mellett az Alpha 6600 jelent meg, utóbbi érdekessége a szenzor stabilizáció mellett a jelentősen nagyobb kapacitású akkumulátor miatt elérhető közel 800 fotó – egyetlen feltöltéssel.

Szenzorméret: ~36 x 24 mm vagy 23,4 x 15,6 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 14-36 megapixel
Objektívszorzó: 1 vagy 1,5×
Érzékelő-objektív távolság: 18 mm
Autofókusz rendszer: kontraszt alapú vagy újabban hibrid
Stabilizátor: szenzor stabilizálás, valamint objektívbe épített

Termékkategóriák típusjelzései:

Hobbi (belépő) szint: 3-as típus sorozat
Amatőr szint: 5-ös típus sorozat
Haladó szint: 6 és 7-es típus sorozat
Fullframe szenzoros profi szint: 1 számjegyű sorozat (jellemzően Alpha-7 néven)

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón

A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.