Canon M

A DSLR piac egyik legnagyobb neve a nagyok közül utolsóként jelentkezett MILC géppel, bár a korábban kiadott, de nem cserélhető objektíves G1X modell már elővetítette a közelgő cserélhető objektíves gép érkeztét.

2012 nyarán jelentette be első MILC-ét a kisebb kompaktok méretéhez igazított EOS-M-et, melynek neve egyben azt is jelezte, hogy a gép a jól kitaposott EOS mezsgyén halad. Mindez nagyjából APS-C méretű képérzékelőt jelent, de tükrös gépeihez képest eltérő méretű bajonettel és persze tükör híján mindössze 18mm-es szenzor-objektív távolsággal.

canon_eos-m_om

Egy egyszerű közgyűrű adapter beiktatásával a Canon (és a külső gyártók) hatalmas EOS objektív kínálatát is használhatjuk, így a rendszer kiegészítő ellátottsága relatíve jó. Saját objektívet egyelőre kettőt vásárolhatunk hozzá, az újabb, léptetőmotoros STM szériából.

Az EOS M rendszer érdekessége, hogy hibrid (kontraszt és fázis-alapú) automata élességállítást használ. A optikai stabilizátor a tükörreflexes Canon gépekhez hasonlóan az objektívbe épített. Az első gép 18 megapixeles felbontást hozott, ami jobb az átlagnál.

2013-ban a gyártó kihozta az első modell kissé megújult utódját, de az csak Japánban került piacra, így hazánkban a rendszert továbbra is csak a bevezető típus képviselte.

A jég azonban megtört, 2015-ben két vázzal is frissített a Canon, az EOS M3 és EOS M10 belépőszintű modellekkel, majd rá egy évre végre megérkezett a komolyabb képességekkel felvértezett középkategóriás EOS M5, amit 2017-ben újabb két modell, az EOS M6 alsó-középkategóriás és az EOS M100 belépő modell követett.

2018-ban nem az EOS M50-nel frissített a Canon, amely egy elektronikus keresővel ellátott középkategóriás APS-C szenzoros MILC lett.

2019 nyarának végén jelent meg az EOS M6 Mark II, az elődmodell kissé átszabott, aktualizált változata.

Szenzorméret: 22,3 x 14,9 mm
Szenzor oldalarány: 3:2
Jellemző (max.) képméret: 18 megapixel
Objektívszorzó: 1,6x
Érzékelő-objektív távolság: 18 mm
Autofókusz rendszer: hibrid (kontraszt és fázis-alapú)
Stabilizátor: objektívbe épített

Termékkategóriák típusjelzései: –

Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón

A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.