5 ok, amiért érdemes kompakt helyett MILC-et venni

1. Képminőség

Ha a nagy átlagot nézzük, akkor bizony jelentős méretkülönbséget fedezhetünk fel egy hagyományos kompakt és a cserélhető objektíves rendszerkompaktok (MILC) képérzékelői között. A normál kompaktok évek óta leragadtak az 1/2,3″-os méretszabványnál, aminél a Nikon CX (MILC) formátuma 4×, a Mikro 4/3″-os gépek szenzorai közel 8×, az APS-C méretű MILC érzékelők pedig 12-13× nagyobbak. Mindemellett pedig felbontásuk alig, vagy egyáltalán nem nagyobb, hiszen a jelenlegi kompaktok között nem ritka a 16-20 megapixeles, és a MILC-ek is ekörül járnak. Nem nehéz elképzelni, melyik megoldás a szerencsésebb. 16 millió képpont egy APS-C méretű, vagy egy tizenharmad akkora területen?

A nagyobb érzékelő nagyobb pixeleket, és így jobb képminőséget jelent. Különösen ekkora méretkülönbségnél. Persze akadnak szélsőségek is, így például 1/2,3″-os MILC gépekkel is találkozhatunk, ahogy APS-C szenzoros kompaktokkal is, de általánosan a MILC-eknek áll a zászló ezen a téren.

kompakt-milc1

Különösen a zaj és a dinamika vonatkozásában tapasztalhatunk hatalmas előrelépést, de az apró szenzor és az apró pixelek sokkal nagyobb felbontás igényt támasztanak az objektívekkel szemben, így például a diffrakció is korábban jelentkezik egy kis érzékelővel ellátott gépnél, és a rá szerelt, sok esetben olcsó optika sem képes mindig kiszolgálni az érzékelő szabta követelményeket.

A nagyobb szenzor sokkal nagyobb gyújtótávolságú objektíveket igényel, melyekkel így átlagos körülmények között is kellő háttérelmosást érhetünk el. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy van értelme a rekeszállításnak.

A MILC gépek mindegyikében CMOS felépítésű érzékelőket találunk, míg a hagyományos kompaktok között, csak a drágább típusokba került ilyen rendszerű szenzor. Elsődleges előnye, hogy gyorsabb kiolvasást tesz lehetővé a CCD-hez képest, így a MILC gépek például sorozatban is jobban teljesítenek.

2. Cserélhető objektívek

A MILC-ek legfőbb ismérve a cserélhető objektív, mely egyben biztosan megkülönbözteti őket minden más kompakttól. A cserélhető objektív csak látszólag nyűg, hiszen nem kell állandóan cserélgetnünk. Akár egyetlen objektívvel is „leélhetjük” fotós pályafutásunkat, a háttérben azonban mindig ott az objektívcsere adta szabadság. Az a szabadság, hogy ha pénztárcánk vagy lehetőségeink megengedik, egy adott feladatra mindig az elérhető legjobb objektívet használhassuk. Közelképhez makró optikát, állat- vagy sportfotóhoz telét, portréhoz nagy fényerejű kistelét, kreatív ötleteinkhez pedig különleges objektívek tucatjait (pl. halszem, vagy 3D objektív).

kompakt-milc2

A nem cserélhető objektívvel szerelt kompaktokat sok esetben úgy alakítja ki a gyártó, hogy optikájuk minél több fotós feladatra megfelelő legyen. Megfelelő, de nem minden esetben a legjobb, vagy akár jó. Egy kompaktnak makróban, a sztenderd gyújtótávolságokban, és esetleg tele tartományban is illik valamit produkálnia, ezért többnyire egy nagyobb átfogású zoomobjektívvel szerelik őket. A kis gépeknél is sokszor felbukkanó 20-50x-es zooomátfogás mellett pedig nehéz – vagy inkább lehetetlen – biztosítani az egyenletesen jó minőséget. Persze itt is akadnak üdítő kivételek (bár zömében a fix gyújtótávolságúak, vagy kisebb zoomátfogásúak között), de többnyire nem érik el azt a minőséget, amit mondjuk egy cserélhető, nagy fényerejű, fix normálobjektív hoz.

3. Fejlettebb szolgáltatások

Nem nehéz belátni, hogy a MILC-re költött nagyobb vételárért minőségibb, frissebb, és több szolgáltatást kapunk, mint az olcsóbb átlagkompaktok esetén. Sok gyártónál ezek a gépek adják a csúcsmodellt, így készítőjük egy-egy újabb típusba friss fejlesztései legjavát pakolja. Sokszor itt találkozhatunk a legújabb feldolgozórendszerrel vagy szoftverrel, de a legjobb elektronikus keresők, LCD-k, élességállító rendszerek is rendre ebben a szegmensben (vagy persze a DSLR-ek közt) bukkannak fel.

kompakt-milc3

4. Videó képesség

Az előző három szempontot továbbgöngyölítve eljutunk a fejlettebb videó képességek területére. Manapság ugyan már a jobb kompaktokban is adott a Full HD felbontású videó, de ez egyáltalán nem általános, és maga a nagy felbontás nem jelent feltétlenül minőséget is.

A MILC gépek mindegyikében alap az 1080 soros felbontás, sok esetben többféle választható videó formátumban, és képfrissítési frekvenciával, melyek között akár a 60 képkocka/mp-es Full HD mozgóképet is elérhetjük. Videó közben ugyanúgy elérhető az e téren gyorsnak és kényelmesnek számító kontraszt alapú élességállítás, és persze szükség esetén az objektívről vezérelhető kézi fókusz.

kompakt-milc4

Beállításaink is jóval szélesebb körűek, hiszen nem ritka a többféle fénymérési és fókuszmód, valamint a különböző manuális beállítások sem.

A jóval nagyobb szenzor, nem a csak a fotók, de gyenge fényben, vagy extrém fényviszonyok között készült videók zajszintjére és dinamikájára is jó hatással van, nem is beszélve a gyönyörű, mozihatást adó elmosott hátterekről, kiemelésekről. Videónk így nem csak minőségben és beállításokban, de látványban is igazi filmes érzetet kelthet.

Ezt a hatást növelik a cserélhető objektívek, melyek között kimondottan videózásra fejlesztett darabokat is találunk.

5. Szélesebb kiegészítő választék

Leszámítva az objektívek tucatjait, egyéb kiegészítők terén is jobban állnak a MILC-ek, mint a hagyományos kompakt fényképezőgépek. Utóbbiakhoz jó esetben csak egy vízálló tokot és talán egy-két egyedi előlapi borítást vagy vállpántot kínál a gyártó. Ezzel szemben a MILC-ekhez egyedi külső keresők, adapterek (Wi-Fi, GPS), távvezérlők, az adott rendszerhez méretben és külsőben is illeszkedő rendszervakuk, külső mikrofonok, videolámpák, vagy akár elemtartó/portrémakrolatok készülnek.

kompakt-milc5

A MILC modellekhez a gyári kiegészítők mellett a külső (angolosan, 3rd party) gyártók is rengeteg kisebb-nagyobb bővítő terméket kínálnak. Ezek felsorolására azonban a folyamatosan változó lista miatt nem vállalkozhatunk.

A jóval nagyobb kiegészítő választék egy adott gép szavatosságát is növeli, hiszen egy-két újdonság beszerzésével akár egészen új fotós területeken is kipróbálhatjuk magunkat, anélkül, hogy új gépet kellene vásárolnunk.

Mire és miért jó a MILC fényképezőgép?
Megismerném a rendszerkompaktok történelmét!
Miért érdemes tükörreflexes gép helyet MILC-et vennem?
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón
A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.