Melyik a legjobb MILC?

Erre a kérdésre ugyanúgy nem létezik válasz, mint ahogy a legjobb autót, vagy a legjobb DSLR fényképezőgépet firtató kérdésre sincs. Legjobbat mindig az igények, a felhasználási terület és a rendelkezésre álló anyagi erőforrások ismeretében lehet keresni, de a választ gyakran szubjektív tényezők is befolyásolják.

Bár a MILC kategória a kompakt fényképezőgépek és a DSLR gépek kategóriái közé került, bőven van átfedés a három kategória között. Ennek megfelelően a MILC kategória is különböző szintekre tagolódott, ahol megtalálhatók a belépő szintű, a középkategóriás és a felsőbb kategóriás gépek. Ez utóbbi szegmens persze egyelőre még nagyon szűk, és az ide sorolható fényképezőgépek nem vetekszenek a profi DSLR modellekkel, de bizonyos részterületeken már bőven túlnőttek az amatőr kategórián.

Családi MILC hobbifotósoknak

Hobbifotós az, aki nem pénzkereseti céllal vagy kedvtelésből fotózik, mindössze az emlékek rögzítése, az élmények megosztása a célja. A hobbifotós a fényképezőgépet többnyire teljesen automatikus módban vagy maximum a témamódok valamelyikében használja, és nem vágya, hogy fényképezőgép automatikáját bármilyen mértékben is felülbírálja.

Az amatőr fotósoknak, családi fotózáshoz, a kompakt fényképezőgépek kiváltására készültek az olcsóbb, belépő szintű MILC fényképezőgépek, melyek többnyire a legkisebb, legkönnyebben használható MILC modellek is egyben. Sajnos a méretcsökkenésnek sok esetben a beépített vaku is áldozatává válik, így érdekes módon pont azokról a gépekről hiányzik a beépített villanó, amelyeknél ezt a leggyakrabban használná a fotós. A gépek egy részénél ezt a hiányosságot apró külső vakuval pótolják, máshol pedig a nagyobb érzékelőnek hála magasabb érzékenységgel pótolható a fény hiánya. Ez utóbbi megoldás egy bizonyos határig egyébként szebb megoldást is ad, mint egy beépített vaku.

A belépő szintű MILC fényképezőgépek többnyire nem képminőségben, hanem a gép kezelhetőségében, szolgáltatásválasztékában maradnak el a magasabb kategóriás, drágább modellektől.
A kínálat semmiképpen sem mondható szerénynek ebben a kategóriában, hiszen 6-7 modell folyamatosan kapható a hazai boltokban. A kategória kifutó, de gyakran alig egy éves modelljei alkalmanként már 90 ezer forint alatt is hazavihetők az alap objektívvel, ami mindenképpen megfontolandó vételnek számít. Az aktuális modellek sajnos ennél jóval drágábban, 120-160 ezer forint környékén kaphatók. Ebben a kategóriában az Olympus csak bizonyos gépeinél kínál beépített vakut, de minden Olympus PEN gépen van külső rendszervaku csatlakoztatásához használható vakupapucs. A többi gyártó gépében többnyire van beépített (általában felpattanó) vaku, de a Pentax és a Sony kivételével külső vaku ezekhez a gépekhez nem csatlakoztatható.

Amatőr MILC megszállott fotósoknak

Az amatőr fotósok is fotózzák persze a családot és a mindennapjaikat, de az ilyen „unalmas” témák mellett folyamatosan keresik a világban a szépet, az érdekeset és a képeiket igyekeznek tudatosan elkészíteni. Nem riadnak vissza a blende, a záridő, az érzékenység és a többi használatától, a képeiket pedig az automata helyett maguk dolgozzák ki egy RAW konverter segítségével. Nem készítenek napi több száz vagy ezer képet, mint a hivatásos fotósok, így többnyire nincs szükségük mindent túlélő masszív szerkezetekre, de igénylik, hogy a fényképezőgépük majdnem olyan kényelmesen használható legyen, mint a profik gépei.

A komolyabb MILC fényképezőgépekre ennek megfelelően a belépő szintű modelleknél látottnál több gomb és tárcsa került, a képernyő esetenként kihajtható, de nem ritka a beépített kereső sem. Ebben a kategóriában már ritka, hogy kimarad a beépített vaku, de ha még így is lenne, akkor is kínálnak rendszervaku csatlakozási lehetőséget.

Az amatőr MILC fényképezőgépek kínálata a legnépesebb a három szegmens közül, itt tulajdonképpen minden gyártó kínál legalább egy modellt. Némelyik modellen ezek között megjelenik a markolat vagy az elektronikus kereső (EVF) is, de ezek nem általánosan elterjedt jellemzők. A Panasonic modelljei (G3 és G6) ebben a kategóriában már az ultrazoom fényképezőgépekre vagy a belépő szintű DSLR-ekre hasonlítanak, míg a Fujifilm X-E1 a nagyon masszív retro hatással tűnik ki a többi modell közül.

Komoly MILC hivatásos fotósoknak

A hivatásos fotós nem abban különbözik a hobbi fotóstól, hogy jobb képeket készít (bár készíthet), hanem abban, hogy ebből él. Neki a fényképezőgép nem egy féltve őrzött kütyü, hanem egy munkaeszköz, aminek mindent ki kell bírnia, és mindenben a „gazdája” igényeihez kell igazodnia. Persze a fotós szakterületétől függően sok egyéb kritériumnak is meg kell felelnie, de a profi gépek közös jellemzője a strapabíró kialakítás és az átgondolt kezelőfelület.

Bár ezeknek az általános kritériumoknak több gép is megfelelhet, a MILC kategóriában viszonylag kevés szereplő kínál ennyire komoly modelleket. Ilyen profi fényképezőgépeket (igen gyors sorozattal) készít a mikro NégyHarmadot preferáló Olympus (E-M1 széria), de a leggyorsabban full-frame szenzort kínáló Sony is. Emellett ma már a Panasonic (S1R), a Canon (EOS R5, EOS R3) és a Nikon (Z 7 II, Z 9) is kínál olyan tükör nélküli fényképezőgépeket, amelyek alkalmasak profi munkára.

Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón
A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.
Milyen MILC gépeket kapni manapság?