Mi az a MILC?

A MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) egy új fényképezőgép kategória, ami a tükör elhagyásával kisebb méretben nyújtja a tükörreflexes fényképezőgépekéhez hasonló képminőséget és sokoldalúságot.

Bázistávolság DSLR és MILC rendszernél
Bázistávolság DSLR és MILC rendszernél
forrás: wikipedia

A tükör elhagyása révén út nyílt a bázistávolság (FBD – Flange Back Distance – a filmsík és az objektív bajonett távolsága) jelentős csökkentésére, amely új, kisebb objektívek kidolgozását tette lehetővé. A TTL optikai keresőt a komolyabb gépekben több megapixeles elektronikus keresővel, illetve komponálásra is alkalmas képernyővel pótolják. A MILC kategória a kis méretet, a jó képminőséget és a bővíthetőséget szem előtt tartva, átmenetet képez a gyenge képminőséget biztosító, de kicsi kompaktok, és a kiváló képminőséget, terjedelmes méretű rendszerrel szállító DSLR-ek között.

A MILC gépek főként azoknak készülnek, akik kiábrándultak a kompakt digitális fényképezőgépek képminőségéből, de a digitális tükörreflexes gépek (DSLR) tömege és objektívei számukra már meghaladják a méretben és súlyban elfogadható határvonalat, vagy épp nagyobb DSLR felszerelésüket szeretnék kényelmesebbre cserélni. Természetesen ez a határ mindenkinél más és más, és a szituációtól is függ.

Ha a legjobb minőség a cél, természetes, hogy a kiforrott DSLR-ekhez és a minőségi fix gyújtótávolságú objektívekhez kell nyúlnunk, ám nem ennyire egyértelmű a helyzet, ha az emlékek jó minőségű megörökítése az elsődleges szempont. A nagy és nehéz DSLR-ek gyakran maradnak le méretük, tömegük és nehézkességük miatt a családi eseményekről, kirándulásokról, túrákról.

A MILC kategória lényeges jellemzője a bővíthetőség, amiben némely rendszer már nincs nagyon lemaradva a DSLR rendszerektől. A MILC-ek között jelenleg is találunk olyan rendszert, ahol az ultranagy látószögtől a nagy teléken át a fényerős portré objektívekig szinte minden megtalálható. Ráadásul a MILC gépek fejlesztése napjainkban nagyobb ütemben halad, mint a DSLR-eké, így az objektívpark, a vakukínálat és a többi kiegészítő listája a következő években várhatóan tovább növekszik majd.

Mire és miért jó a MILC fényképezőgép?
Melyek az ismertebb MILC rendszerek?
Az aktuális modellkínálat érdekel.
A jelenlegi objektívkínálat érdekel.
Megismerném a rendszerkompaktok történelmét!
Miért érdemes kompakt gép helyett MILC-et vennem?
Miért érdemes tükörreflexes gép helyet MILC-et vennem?