MILC történelem

A tükör nélküli cserélhető objektíves autofókuszos fényképezőgépek egyelőre nem túl nagy múltra tekintenek vissza.
Az első MILC gépeket a Panasonic és Olympus készítette, még 2008 és 2009-ben.

2008.

Az első MILC fecske 2008. őszén debütált. A Panasonic Lumix DMC-G1 inkább tűnt egy komoly ultrazoomnak vagy kisebb DSLR-nek, mint különleges technológiájú gépnek, pedig ez volt az első tükör nélküli cserélhető objektíves autofókuszos fényképezőgép. A 12 Mpixeles effektív felbontású fényképezőgép a DSLR-ek alternatívájaként jelent meg, csupán 385 grammos tömeggel és DSLR-hez hasonló külsővel, de elektronikus keresővel. Videofelvételt ezzel a géppel még nem készíthettünk.

Panasonic Lumix DMC-G1

Panasonic Lumix DMC-G1

2009.

Már a PMA-n bemutatta a Samsung a jövőbeli NX szériájának első mockup makettjeit, de a hivatalos megjelenésre még egy évet várni kellett.

A 2009. márciusában megjelent Panasonic Lumix DMC-GH1 is inkább a DSLR-ek formavilágát követte, de már elektronikus keresővel és tükör nélkül készült, tömege pedig csupán 385 gramm volt. A videózásra kihegyezett széria első tagja már akkoriban is FullHD videózást kínált.

Panasonic Lumix DMC-GF1

Panasonic Lumix DMC-GF1

Nem sokkal később, 2009. júniusában az Olympus is bejelentette első MILC gépét, az Olympus PEN E-P1-et, mely valóban kis masina volt a maga 120×70×30 mm-es méretével és 335 grammos tömegével. Videózni azonban csak HD-ben lehetett vele.
A Panasonic sem tétlenkedett, még ez év szeptemberében megjelentette a DMC-GF1-et, amely a PEN-hez hasonlóan apró méretével és kis tömegével aratott sikert (vastagsága csak fél cm-rel volt nagyobb, mint a PEN E-P1-é, tömege viszont csupán 285 gramm volt).

A két gyártó a korábban megalkotott FourThirds tükörreflexes rendszert alakította át, s vezették be a MILC-ekhez készült Micro FourThirds szabványt. Ez a FourThirds-nél megszokott NégyHarmados képérzékelőt (17,3×13 mm) alkalmazta, de rövidebb bázistávolsággal, s új objektív bajonettel. Mivel a Panasonic és az Olympus is elkészítette a saját MFT bajonettes objektíveit, pár év alatt igen bőséges objektívkínálat mutatkozott a mikro NégyHarmadhoz, s ez azóta is változatlan.

Olympus PEN E-P1

Olympus PEN E-P1

A MILC gépek bevezetésének egyik legnagyobb problémája a megfelelő sebességű és pontosságú autofókusz rendszer kifejlesztése volt. 2009-ben a DSLR-ek villámgyors fókuszrendszerét már sokan ismerték, s ekkor már a kompaktok között is akadt, amelyik pár tized másodperc alatt képes volt élességet állítani – persze inkább csak nagylátószögnél. Egy MILC fényképezőgépnél a viszonylag nagy szenzor miatt jóval pontosabb fókuszra van szükség, mint egy egyszerű kompaktnál, ahol a nagyobb mélységélesség jótékonyan elfedheti a kisebb fókuszálási hibákat.
Az első MILC-ek fókuszsebessége még eléggé kompaktos volt (főleg az Olympusnál), később azonban komoly fejlesztéseknek köszönhetően sokat javultak. Ma már bőven találhatók olyan modellek, amelyek ha nem is érik utol, de komolyan megszorongatják a DSLR-ek sebességét. Ezeket elsősorban az Olympus, a Panasonic és a Nikon kínálják.

2010.

A Panasonic és az Olympus egyeduralkodása nem tartott sokáig, 2010. januárjában a Samsung máris kihozta első MILC fényképezőgépét, az NX10-et, mely az első APS-C szenzoros (23,4×15,6 mm) MILC gép volt. Az NX10 elektronikus keresőt, HD videofelvételt, beépített vakut és vakupapucsot is kínált.

Samsung NEX10

Samsung NEX10

A harmadik belépő Samsungot a Sony követte 2010. májusában az Alpha NEX-3 és NEX-5 párossal. Ezek is APS-C méretű szenzorral készültek, vázuk azonban a Samsungénál jóval kisebb lett. Emiatt le kellett mondani a beépített vakuról és a vakupapucsról, valamint az elektronikus keresőről is. A NEX széria kisebb tagjai a mai napig mellőzik a vakupapucsot).

Sony NEX-5

Sony NEX-5

Időközben az Olympus bővítette kínálatát és piacra dobta a kedvezőbb árú E-PL1 modelljét, mely csak pár tulajdonságában maradt el az E-P1-től. A Panasonic is hasonlóképp bővített 2010. közepén, ők a DMC-G sorozatba hoztak két DSLR szerű MILC-et.

2011.

A Panasonic-Olympus-Samsung-Sony négyes ekkoriban egyedül készített cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépet. A következő belépőre egy egész évet kellett várni, s az is kicsit várakozáson aluli volt, hiszen a 2011. június végén megjelent Pentax Q a kompaktokban használt 1/2,3″ szenzor köré épült, így képminőségében semmi előrelépés nem történt, csupán az objektívek cserélhetősége adott valamelyest könnyebbséget a megszokott kompaktokhoz képest.

Pentax Q

Pentax Q

A Sony ez év közepén bejelentette az Alpha NEX-7-et, amely csúcs felbontásával a DSLR-ek elé ment, mintegy 24 millió pixelt kínálva (ebben az évben 16-18 Mpixeles APS-C szenzoros DSLR-ek jelentek meg más gyártóktól).

Nikon 1 V1

Nikon 1 V1

2011-ben a Nikon is belépett a MILC szegmensbe, s a Sonyhoz hasonló módon szintén két modellel, s szintén az eddigiektől eltérő szenzormérettel. A Nikon az 1″ típusú szenzor mellett döntött, ennek mérete 13,2×8,8 mm, vagyis a Micro FourThirds 2×-es és az APS-C szenzor 1,5×-es gyújtótávolság szorzójával szemben itt 2,7×-es szorzót kell alkalmazni. A kis szenzornak köszönhetően nem csak a gép, de az objektívek is igen könnyűek és aprók lehetnek. Az elektronikus keresővel is ellátott Nikon 1 V1 és a kisebb, csak LCD-vel rendelkező Nikon 1 J1 gyors elterjedésének valószínűleg viszonylag magas induló ára szabott gátat.

2012.

2012. év elején ismét egy új belépőt köszönthetett a MILC világ a Fujifilm személyében. A prémium MILC-ek készítőjeként magára tekintő Fujifilm az X-Pro1-gyel dobbantott, amely X-Trans CMOS szenzorával a hagyományos Bayer-alapszínszűrős modellekénél jobb részletvisszaadást ígért. A luxus kategóriába is sorolható X bajonettes rendszer hosszú ideig csak fix gyújtótávolságú objektíveket kínált, azokból azonban kiváló fényerejűt. Később megjelentek a zoomobjektívek is, de ezek is az átlagnál jobb fényerővel. Ez a trend pedig a mai napig tart, így joggal nevezhetnénk a Fujifilm-et a MILC-ek Leica-jának, amelyet nem csak minőségével, de árával is kiérdemelt.

Fujifilm FinePix X-Pro1

Fujifilm FinePix X-Pro1

Szintén év elején, februárban újra próbálkozott a Pentax, ezúttal APS-C szenzoros vázzal. A Pentax Q túl kicsi szenzora miatt volt kevésbé sikeres, a Pentax K-01 azonban inkább formája, mérete és tömege miatt. Szinte alig volt kisebb, mint egy belépő szintű DSLR, ráadásul tömege sem volt éppen csekély (560 gramm). Valójában azt mondhatjuk, hogy a Pentax K-01 egy kibuherált, tükör nélküli Pentax DSLR volt. Sem a Pentax Q, sem a Pentax K-01 nem követte a MILC-ek igazi célját, a kis méretet és a kis tömeget a jó képminőséget megtartva. A Pentax Q-nál a jó képminőség hiányzott, a Pentax K-01-nél pedig a kis tömeg. A Pentax K-01-et alig egy évvel később ki is vonták a forgalomból.
A MILC rendszer eddigi vesztese sajnos egyértelműen a Pentax.

Olympus OM-D E-M5

Olympus OM-D E-M5

Még mindig 2012. februárjában járunk, ekkor az Olympus komoly mérföldkőnek számító bejelentést tett: elkészítette az eddigi legkomolyabb MILC-ét, az Olympus OM-D E-M5-öt, melyet azóta is sok helyen etalonként kezelnek.
Az időjárásálló vázba bújtatott 16 Mpixeles FourThirds szenzor fantasztikus képminőséget kínál (némely kisebb felbontású APS-C DSLR-t is leköröz, főként nagy érzékenységnél), emelett 5 tengelyes, 5 Fé-es stabilizátora a legjobbak közül való. Elektronikus keresővel is ellátták, így a fotózás a régi beidegződés szerint történhet. Fókusz rendszere a Panasonic gépekhez hasonló sebességűre fejlődött, így gyors (MSC) objektívvel 0,1-0,3 mp alatt megtörténik az automatikus élességállítás.

2012. júliusban hosszú várakozást követően a Canon is beszállt a MILC bizniszbe. EOS M fényképezőgépe 18 Mpixeles APS-C szenzort használ, ennek ellenére mérete kicsi maradhatott, mindössze 109×67×32 mm-es. Tömege is csekély, a váz 298 gramm (viszont a kitobjektív a fém tubus miatt nem tartozik a legkönnyebbek közé).
A Canon az EOS M-mel legalább 1 évet késett, hiszen tulajdonságai inkább 2011-re valók (leginkább az autofókusz sebességét érte kritika, mely nem rossz, hiszen jobb, mint az első Olympus PEN-ek sebessége, de 2012-ben ez már átlag alatti teljesítmény). Az EOS M-be nem került beépített vaku, van viszont mellékelt külső, mely a vakupapucsba csúsztatható. Szintén nincs elektronikus kereső, s ezt opcionálisan sem bővíthetjük.

Canon EOS-M

Canon EOS-M

Augusztusban a Sony lerántotta a leplet a NEX-5R-ről, mely a Sony első fázis-különbség elvű, szenzorra integrált fókuszsegédjét tartalmazta. A jól hangzó fejlesztés hatékonyságáról azonban nincsenek meggyőző pozitív tapasztalatok.

2013.

2013. év első felében főleg modellfrissítések történtek, melyek a Nikon (1 J3, 1 S1) a Sony (NEX-3N) a Panasonic (DMC-GF6 és DMC-G6) és az Olympus (E-P5) gépeket érintette.

Pentax Q7

Pentax Q7

Júniusban a Pentax jelentette be a Q családjának egy újabb tagját. A Pentax Q7 a korábbinál egy fokkal nagyobb, 1/1,7″ típusú szenzort kapott, így az eddigi objektívekkel egy kicsit nagyobb látószöget érhetünk el, ráadásul a nagyobb szenzornak köszönhetően az érzékenységet is bátrabban emelhetjük. A még mindig kompaktos képminőségű Q sorozat új tagja is elsősorban a fényképezést hobbiból végzők számára lehet elegendő.

Samsung Galaxy NX

Samsung Galaxy NX

Szintén júniusban hullott le a lepel a Samsung első Android operációs rendszerű MILC gépéről, a Samsung Galaxy NX-ről. A Samsung NX20-ra épülő gép érdekessége a rátölthető androidos alkalmazásokban, illetve a beépítet Wi-Fi és GPS mobilinternet hálózatokat kezelő kommunikációs modulban kereshető.

Még mindig júniusban jártunk, de már a vége felé, amikor a Fujifilm bemutatta eddigi legolcsóbb MILC fényképezőgépét, a FinePix X-M1-et, amely nem csak olcsóbb, de kisebb is lett az alapjainak tekinthető X-E1-hez képest.

Fujifilm FinePix X-M1

Fujifilm FinePix X-M1

A kis méret miatt erre a gépre elektronikus kereső nem került, de a hátsó LCD nagyobb felbontású és dönthető kialakítású lett. A beépített Wi-Fi vezérlőt is tartalmazó fényképezőgéppel könnyedén küldhetjük át kedvenc képeinket okostelefonra vagy tabletre. S bár olcsóbb lett, mégsem szakítottak az egyedi X-Trans szenzorral.

Panasonic DMC-GX7

Panasonic DMC-GX7

Augusztusban érkezett a Panasonic Lumix DMC-GX7, amely a MILC-ek között elsőként kínál felhajtható elektronikus keresőt. Az LVF felbontása is kiemelkedő, a mintegy 2,764 millió szubpixelével az egyik legrészletgazdagabb élőképet produkáló elektronikus kereső, ami eddig MILC-be került. Az akár ISO25600-ig emelhető érzékenységű kis méretű gép beépített vakut is kapott, s még külső rendszervakut is csatlakoztathatunk rá. Beépített Wi-Fi vezérlőjének köszönhetően viszont okostelefonról is kezelhetjük a gépet.

A Sony-tól ebben a hónapban NFC-vel bővített NEX-5T-t és a kicsit öszvér Alpha 3000-et kapta a fotós társadalom.

Sony Alpha 3000

Sony Alpha 3000

A Sony Alpha 3000 E-bajonettes objektíveket fogad, mint a NEX MILC-ek, kinézete azonban egyértelműen DSLR-re játszik, s méretei sem túlzottan kicsik. Ez a modell a DSLR-ek formavilágát kedvelő, de az elektronikus keresővel kiváltható TTL keresőt nem kifejezetten szerető fotósoknak lesz ideális megoldás.

Szeptemberben robbant az újdonság bomba, három új gép is érkezett.

Olympus OM-D E-M1

Olympus OM-D E-M1

Az Olympus bemutatta eddigi legkomolyabb MILC-ét, a professzionális OM-D rendszer legújabb tagját, az E-M1-et, amely aluláteresztő szűrő nélküli 16,3 Mpixeles, öt tengelyen stabilizált LiveMOS szenzort, a korábbinál is gyorsabb, 10 kép/mp sebességű sorozatot, kiváló, 2,36 millió képpontos elektronikus keresőt, 1/8000 mp-es zársebességet, beépített Wi-Fi vezérlőt és időjárásálló vázat kínál. Az átlagos adatokon túl sokkal érdekesebb, hogy az E-M1 szenzorára fázis-különbség érzékelő pixelek is kerültek, így az FT-bajonettes Zuiko Digital objektívekkel is gyors élességállítás valósítható meg.

Fujifilm FinePix X-A1

Fujifilm FinePix X-A1

Ebben a hónapban a Fujifilm-től is érkezett újdonság, a korábbiaknál is kedvezőbb árú FinePix X-A1, ami képességeiben megegyezik a FinePix X-M1-gyel, de ebbe a modellbe már nem X-Trans, hanem hagyományos Bayer-színszűrős CMOS képérzékelő került.

Nikon 1 AW1

Nikon 1 AW1

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Nikon is különlegességgel készült az őszre. Szeptember 19-én bejelentették a Nikon 1 AW1-et, amely a világ első vízálló cserélhető objektíves fényképezőgépe. A Nikon 1 AW1 képességei és paraméterei alapján leginkább a Nikon 1 J3-ból építkezett, így azzal jobbára megegyezik, leszámítva a 15 méterig vízálló, 2 méterig ütésálló és -10 °C fokig fagyálló vázat.

Sony Alpha 7

Sony Alpha 7

Októberben sem maradtunk újdonságok nélkül, a Sony e hónapban jött ki a világon elsőként fullframe szenzoros, azaz 36×24 mm képérzékelő méretű MILC fényképezőgéppel, az Alpha 7 és Alpha 7R modellekkel. A Sony NEX gépeihez és az Alpha 3000-hez hasonlóan az Alpha 7 és 7R is E-bajonettes objektíveket fogad, de a gyártó az új géppel együtt bejelentette az FE jelölésű, teljes képkockát kirajzoló objektíveket is.

Panasonic Lumix DMC-GM1

Panasonic Lumix DMC-GM1

A Panasonic október közepén jelentette be a világ eddigi legkisebb MILC fényképezőgépét, a Lumix DMC-GM1-et. Műszaki adatokban leginkább a DMC-GX7-re hasonlít az új apróság, de a DMC-GM1-re nem került elektronikus kereső. Ezt leszámítva viszont ugyanúgy tudja az akár 40 kép/mp-es sorozatfelvételt, a Full HD videózást, a gyors élességállítást, mint a GX7. A beépített vakut is tartalmazó DMC-GM1-hez összecsukható kitobjektív is készült, amely még tovább csökkenti a használaton kívüli fényképezőgép méreteit.

Fujifilm FinePix X-E2

Fujifilm FinePix X-E2

A Fujifilm is újdonsággal jelentkezett ősz elején, tőlük egy gépfrissítés érkezett. A Fujifilm FinePix X-E2 az X-E1 frissítése, második generációs X-Trans CMOS szenzorral, EXR II képfeldolgozó processzorral, amelyek együttesen 7 kép/mp sebességű sorozatfelvételt tesznek lehetővé. Tovább fejlesztették a képminőséget javító szolgáltatásokat is, mint a szoftveres optikai hibákat javító Lens Modulation Optimizer (LMO). E modellnél van már lehetőség Wi-Fi-n keresztül okostelefonról való vezérlésre is.

2014.

Az éveleji bejelentések rögtön féltucat új rendszerkompaktot hoztak a legkülönfélébb gyártóktól. Új géppel jelentkezett például a Samsung (NX30), a Sony (Alpha-5000 és 6000) és a Fujifilm (X-T1), de nem maradt el az Olympus (E-M10) és a Panasonic bejelentése sem. A legnagyobb durranást kétségtelenül az utóbbi produkálta a DMC-GH4 modellel, mely behozta a MILC-ek világába a 4K videó felbontást, egyszersmind a rendszerkompaktokat végleg meghatározó tényezővé tette a mozgókép készítésben.

Panasonic Lumix DMC-GH4

Panasonic Lumix DMC-GH4

Érdekes bemutatkozás volt a Fujifilm új MILC sorozatának első modellje az FinePix X-T1 is,mely a retro SLR-ek formavilágát keverte a XXI- század technikájával. A profi, időjárásálló kialakítású váz 16 megapixelt, 8 kép/mp-es sorozatot, 60 fps sebességű Full HD videó képességet, és nagyméretű, 2,36 millió képpontos OLED keresőt kapott.

Fujifilm FinePix X-T1

Fujifilm FinePix X-T1

2014 tavasza a Sony és a Samsung évszaka volt MILC téren. Előbbi a korábban nagy sikert aratott fullframe szenzoros Alpha 7 utódját hozta ki Alpha 7S néven, mely kivételesen nagy méretű szenzorához képest kivételesen kicsi, mindössze 12 megapixeles állókép felbontást kapott. Képminősége, különösen gyenge fénynél (ISO409600-is növelhető érzékenység) első osztályú, nem is beszélve a szintén kiváló videofelvételi képességéről, mely 4K felbontású mozgóképek készítését is lehetővé teszi.

A Samsung az apró NX Mini-vel villantott, majd az NX300 némileg egyszerűbb változatával, a 20 megapixeles, 180 fokban felhajtható kijelzős, és micro SD kártyákat használó NX3000-rel melegített az őszi nagy durranására.

Sony Alpha 7S

Sony Alpha 7S

A nyarat az Olympus vitte két új modellel, a korábban már Ázsiában megjelent PEN E-PL6-tal és a gyors sorozatot, teljes fém borítást és Wi-Fi szolgáltatást kapott PEN E-PL7-tel, a Sony pedig ismét kihozott egy újdonságot, a főként 24 megapixeles felbontásában megújult Alpha-5100-at.

Az őszi Photokina további meglepetéseket hozott. Például a Samsung csúcsmodelljét, az NX-1-et. A 28 megapixeles APS-C szenzoros fényképezőgép 4K (és UltraHD) videofelvételre, és  15 kép/mp-es sorozat sebességre képes. Autofókusz rendszer az eddig bejelentett leggyorsabb, köszönhetően a hibrid (kontraszt és fázis alapú) élességállításnak, mely 205 db, a teljes képmezőt lefedő fázis-alapú AF mezőt kínál.

Samsung NX-1

Samsung NX-1

A német szakkiállítás több nagyszenzoros, de nem cserélhető objektíves gépet és DSLR-t is hozott, így MILC-ből most viszonylag szerényebb kínálat mutatkozott. A Samsungon kívül a Panasonic bővítette mini rendszerkompaktjai sorát a DMC-GM5 fényképezőgéppel, mely a GM1-et váltotta, és érdekessége, hogy kis mérete ellenére elektronikus keresőt is tartalmaz.

Melyek az ismertebb MILC rendszerek?
Az aktuális modellkínálat érdekel.
Megnézem a MILC gépek tesztjeit a Pixinfón
A MILC használók gépükről alkotott véleménye érdekel.